Hooggevoeligheid bij kinderen - Spirit Wings

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Hooggevoeligheid bij kinderen

Ook kinderen die hoog gevoelig zijn hebben net als volwassenen een zeer gevoelig zenuwstelsel. Zij hebben als het ware fijnere antennes, wat er voor zorgt dat zij indrukken dieper en intenser opnemen dan kinderen die niet hoog gevoelig zijn. 

Bij een hoog gevoelig kind wordt minder gefilterd en komt dus meer informatie binnen dan bij een gemiddeld kind. Het is dan ook niet vreemd dat het voor een kind meer tijd en energie vraagt om alles te verwerken wat binnenkomt.

Wanneer er gedurende een langere tijd of op een hogere frequentie prikkels blijven binnenkomen raakt een hoog gevoelig kind overprikkeld. En laat dit nu juist het grootste uitdaging zijn voor een kind dat hoog gevoelig is.

Wanneer hoog gevoeligheid niet herkend wordt kan het gedrag van een hoog gevoelig kind dat overprikkelt is, door de ouders en/of leraren als niet gewenst gedrag worden gezien. Deze kinderen voelen zich op hun beurt niet serieus genomen of onrechtvaardig behandeld. 

Wellicht is het de uitdaging dat er veel onduidelijkheid bestaat over wat hooggevoeligheid eigenlijk inhoudt.

De benaming hoog gevoelig zijn, hoogsensitief zijn, Hoog Sensitief Kind (HSK) en Hoog Sensitieve Persoon (HSP) worden overal en verschillend gebruikt. Het begrip ‘hoog sensitief’ is relatief nieuw. Veel ouders en leerkrachten associëren het begrip dan ook met zweverigheid of verlegen gedrag ‘waar een kind wel overheen groeit’, andere ouders en leerkrachten zijn benieuwd maar weten niet goed hoe ze deze kinderen kunnen herkennen.

In vrijwel iedere klas zitten één of meer hoogsensitieve kinderen. Uit onderzoek blijkt dat er een kans van slechts 11 % is dat bij gedrag van een kind in de klas wordt gedacht aan hoog gevoeligheid. Uit het onderzoek is gebleken dat 15-20% van de mensen deze eigenschap bezit. Het is iets dat met het karakter van een kind te maken heeft. Al onze karaktereigenschappen zijn aangeboren en dus zeer wezenlijke aspecten van ons gedrag. Ze zijn genetisch bepaald en over het algemeen vanaf onze geboorte aanwezig.

De belangrijkste eigenschap is dat een hoog gevoelig kind voortdurend nadenkt over alles wat ze waarnemen. Hij/zij heeft een fijn onderscheidingsvermogen, is intuïtief ingesteld en raakt snel overvoerd door een teveel aan prikkels. Een hoog gevoelig kind ziet sneller dan anderen wanneer er iets mis is, of mis dreigt te gaan. Ze zijn zorgvuldig en precies. Ze verwerken alles wat hun systeem binnenkomt op een diep niveau.

Wat vooral een eigenschap van een hoog gevoelig kind is dat hij/zij een ruimte binnenkomen en aanvoelen wat er aan de hand is. Ze weten in wat voor stemming je bent. Het hangt dan van een hoog gevoelig kind af of het je dat laat weten of niet. Maar denk niet dat het kind het niet voelt. Het kan zijn dat ze niet beseffen dat die emoties niet van hen zijn of dat ze verkeerde conclusies trekken uit wat ze voelen. En juist omdat ze zo subtiel zijn kunnen ze ook makkelijk overdonderd worden door emoties van anderen en zichzelf daarin volledig verliezen. Het is wel prettig om in elke situatie te kunnen voelen hoe je moet reageren, maar het kind moet wel geleerd worden om ermee om te gaan.

Als ouders van een hoog gevoelig kind kan alles wat je kind doet erg verwarrend zijn. Je wilt graag weten hoe je beter met je kunt om kunt gaan en dus je kind beter kunt gaan begrijpen. Het hoog gevoelige kind kan zelf ook advies en hulp gebruiken om meer in balans te komen in zijn/haar leven. Ook kan het zijn dat een hoog gevoelig kind erg veel uitdagingen heeft op school omdat een leraar niets begrijpt van een hoog gevoelig kind en er dus niet op een juiste manier mee om kan gaan.

Heb je hulp nodig met het beter leren omgaan met je hoog gevoelige kind?
Zijn er binnen je gezin een aantal uitdagingen waar je duidelijkheid over zou willen?

Zijn jullie als ouders van een hoog gevoelig kind uit balans en kun je wel wat handvaten gebruiken?

Heb je een bijzonder hoog gevoelig kind die duidelijk wat meer begeleiding, hulp of advies nodig heeft?

Maak dan een afspraak voor een verhelderend Consult. 

Ik ben telefonisch bereikbaar op:
  • 06 - 14 60 81 60

Of stuur een bericht naar: info@spiritwings.nl
Je kunt ook contact opnemen via het contactformulier: klik hier

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu